Sunday, 19 February 2012

TUTORIAL : LETAKKAN WIDGET PADA POST PAGE ATAU ARCHIVE PAGE SAHAJA


sekarang kita belajar asingkan widget daripada muncul di homepage.. perasan tak bila korang pergi homepage tak nampak pun gambo cik N yang ade kat sebelah kanan tu takde?? ala.. macamni haa..



bila pergi kat entry atau archive page je ade.. jadi taklah semak homepage tu kan dengan widget berbagai rupa.. hihi.. nak jugak?? ikut ni k..

1) korang carilah widget blog korang mane satu korang nak hide dari homepage blog korang..contoh nya macam cik N nak sorok widget   kat atas tu.. cik N letak name ohbelog ala bila kita pegi design > page element nampak camni haa.. ade??

klik untuk besarkan mate korang..

2) memula  korang pergi DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > DOWNLOAD FULL TEMPLATE DULU > KLIK CTRL+F pastu korang cari kod ni.. 

 <b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>

dah jumpe?? pastu code yang panjangnye seakan akan dibawah ni.. jangan copy!! ni nak tunjuk je.. jumpa tak??
 <b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>
<b:widget id='HTML7' locked='false' title='ohbelog' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
 <!-- only display title if it's non-empty -->
 <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
 <h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
 <data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
 </b:widget>
tengok ade perkataan ohbelog  kan?? same macam widget yang cik N nak editkan? korang carilah yang same dengan perkataan widget yang korang nak edit korang tu ok?? 

3) untuk asingkan widget korang yang satu tu daripada muncul di homepage .. copy code bawah ni..

<b:if cond='data:blog.url != data:blog.homepageUrl'> 
 
letakkan dibawah code <b:includable id='main'> dan seterusnya copy code 
</b:if>
dan letakkan dibawah code  <b:include name='quickedit'/> bahagian bawah ye.. nanti akan jadi macam ni..

<b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>
<b:widget id='HTML7' locked='false' title='' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
  <!-- only display title if it's non-empty -->
  <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
    <h2 class='title'><data:title/></h2>
  </b:if>
  <div class='widget-content'>
    <data:content/>
  </div>

  <b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>

lepastu preview dulu blog korang.. kalau takde error save ye.. kalau ade error cepat cepatlah korang clear edit ok.. jadi tak??? ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...