Sunday, 19 February 2012

TUTORIAL : LETAKKAN WIDGET PADA HOMEPAGE SAHAJA



tuto lagi.. hahahha.. walaupun takde sape request tapi cik N nak jugak bagi tuto ni.. exspecially pada korang korang yang suke sangat letak lagu dalam blog *macam cik N*.. ye.. sedap lagu korang.. sape kate tak sedap.. tapi bile rakan blogger yang lain.. nak usha entry korang yang lain.. lagu korang tu berulang ulang.. sampai tak dengar macam lagu dah blog korang.. sangat lah bingit hokeh!!

macam blog cik N ni.. cik N nak pergi terjah komen korang kat entry cik N .. cik N bukalah tab bebanyak.. mak ai.. jangan cakap lah.. lagu cik N letak dah merapu dah dengar.. tak suka.. tak suka.. bising.. huuhuhu.. so cik N pun mengugel gugel nenek gugel.. jumpe satu website indon yang boleh ajar step step nye.. so ni ialah hasil RE-EDIT daripada cik N.. budak akaun main kod html jadi camnilah.. hehhe.. nak jugak?? ikut step ni..

1) korang carilah widget blog korang mane satu korang nak hide dari page page blog korang yang lain.. contoh nya macam cik N nak sorok wiget   ヅwelcome  ni ok..



2) korang pergi DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > DOWNLOAD FULL TEMPLATE DULU > KLIK CTRL+F pastu korang cari kod ni..
 <b:include name='quickedit'/> </b:includable></b:widget>
dah jumpe?? pastu code yang panjangnye seakan akan dibawah ni.. jangan copy!! ni nak tunjuk je.. jumpa tak??
<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>
<b:widget id='HTML11' locked='false' title='ヅ WELCOME  ヅ' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>
 <b:include name='quickedit'/>
</b:includable></b:widget>
tengok ade perkataan ヅ  WELCOME ヅ  kan?? same macam widget yang cik N nak editkan? korang carilah yang same dengan perkataan widget yang korang nak edit korang tu ok?? 


3) untuk asingkan widget korang yang satu tu daripada muncul di page page lain.. copy code bawah ni..
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

letakkan dibawah code <b:includable id='main'> dan seterusnya copy code 

</b:if>

dan letakkan dibawah code  <b:include name='quickedit'/> bahagian bawah ye.. nanti akan jadi macam ni..

<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>
<b:widget id='HTML11' locked='false' title='ヅ WELCOME  ヅ' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>
 <b:include name='quickedit'/>
</b:if></b:includable></b:widget>
 lepastu preview dulu blog korang.. kalau takde error save ye.. kalau ade error cepat cepatlah korang clear edit ok.. senang je.. cuba perlahan lahan k??


untuk bagi widget korang tu muncul kat bahagian archive ataupun entry entry lain tapi takde di homepage.. TEKAN SINI ..



5 comments:

zOeY zAu YaH said...

comel =)

zOeY zAu YaH said...

comel =)

CikTomyam said...

wahhh..rajin eh buat tuto

salam kenal

sy baru jd penulis blog KK..

hehehe..^^

✿ CIK N ✿ said...

@zOeY zAu YaH

akak pun tomey!!

✿ CIK N ✿ said...

@CikTomyam

sekadar berkongsi.. haip!! tq singgah.. kite rakan seperjuangan lah ekk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bookmark |