Tuesday, 10 January 2012

TUTORIAL : CARA LETAK BACKGROUND PADA TITLE SIDEBAR

Assalamualaikum..

kali ni cik N nak tunjukkan cara letak background pada title sidebar korang ok.. macamni bawah ni.. :)

plain colour..


dengan background..


1) pergi ke Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates


2) cari code bawah ni..


/* Headings----------------------------------------------- */


ade nampak code h2 { kan bawah die??


3) copy code ni pulak..
background : #F5A9E1; 
font-size:14px;padding: 4px;margin: 5px}
yang hijau boleh tukar sini..


4) pastu paste je kat bawah kod h2{ tu..


ok tu kalau background plain colour kalau nak background cecomey pulak..
macam ni..


background: url(http://desingarts.files.wordpress.com/2009/09/flower-sqaure-background.png?w=300&h=300);


gantikan je dengan kod  background : #F5A9E1;  yang kat atas tu..

yang warna ungu boleh tukar tau.. url background.. nak lagi background comel?? boleh cari kat gugel..
ni ade sikit cik N cari untuk korang..



http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTDY2Ziq0F6AHj6lOTU91TOj7WBlC8uK3OgChkpbbvu95fB5QO0IjZHSsgN

    dah siap?? preview dan save saje.. :)


2 comments:

AdoraSephia said...

mcm mana nk tukar font n warna tulisan utk title gadjet ye?

siti alfakhishah aman said...

dengan layout baru ni xder la kua H2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...