Tuesday, 10 January 2012

TUTORIAL : BENTUK BORDER MACAM CIK N

Assalamualaikum..


contohnye..


border cik N?? bentuk die lengkung di atas je kan?? macamana nak buat??


1) pergi ke Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates (download full template dulu ok..


2) cari code ini.. untuk letak di sidebar..

/* Headings
----------------------------------------------- */

h2 {
 * cari code ini.. untuk letak di post title ..


.post h3 {


3) copy code bawah ni..


-moz-border-radius-topleft: 20px;-moz-border-radius-topright: 20px;-webkit-border-top-left-radius: 20px;-webkit-border-top-right-radius: 20px;-top-right-radius: 20px;border-top-left-radius: 20px;border-top-right-radius: 20px;border-bottom: 7px solid #F5A9E1;background : url(http://2.bp.blogspot.com/-UViideWihGk/TsdKAt0qLrI/AAAAAAAAAJQ/4T6XJ16Yw2A/s1600/backgroundpinkk.png); font-size:14px;padding: 4px;margin: 5px}


dan paste kan di bawah code yang korang cari tadi .. boleh??


merah : korang boleh tukar.. main main kod.. kalau korang nak lengkung nye ke bawah ke kann.. mane tahu..
hijau: ketebalan border yang bawar tu..
biru: boleh tukar ke dashed & dotted *popular*
ungu : kaler border yang bawah tu jugak.. tukar sini..
oren : background untuk border bahagian atas tu cari kat sini..


dah?? preview dulu.. dan save.. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bookmark |