Tuesday, 24 January 2012

TUTORIAL : LETAK VIDEO YOUTUBE DALAM BLOG


haa.. harini nurul nak tunjuk satu lagi tuto macamne nak letak video youtube dalam blog dengan kemas tanpa ada button pause and full screen bebanyak ..  sebab cik yaya kite yang comey ni tanye.. 



ok macamni ye senang je...

i) mula mula pergi dekat youtube.. pilih video ape yang korang nak masukkan dalam blog.. *hee ombak rindu sesaje contohnye*

ii) ikut step dalam gambar ni ok.. 


1- korang tekan button *share* 
2- tekan button embed
3- copy html kod bawah tu..

iii) lepas tu buka new post dan ikut bawah ni..


1- korang tekan button Edit HTML tu..
2- pastekan kod html yang korang copy kat youtube dalam step (ii-3) tu..

add : kalau korang nak tambah <center> kat depan kod dan </center> di akhir kod tadi pun boleh.. sebab youtube punya kod takde center nanti video korang senget kat tepi..

iv) ok sekarang korang boleh check.. 

1- tekan button compose tengok keluar tak video..?? :)

lepastu bolehlah kalau korang nak create ape ape dalam post tu.. then publish macam biasa.. 
orait.. :)


boleh?? ape ape tanye je k... im always here for u.. :) ececeh~











3 comments:

yaya said...

okay , nanti kite try .. btw , thanx sesangat and sori menyusahkan .. :)

NURFERL said...

tak susahlah.. kitakan rakan blogger.. tolong menolong sesama sendiri..

Puan Gojes said...

thanks for this info syg :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...