Tuesday, 10 January 2012

TUTORIAL : CARA BUAT BORDER COMEL PADA SIDEBAR

Assalamualaikum..

hari ni cik N nak kongsi tutorial untuk buat border yang comel pada sibar korang.. macamni haa..



berminat??
senang je.. ikut ni..

1) Dashboard > Design > Edit HTML> Tick expand widget (jangan lupa DOWNLOAD FULL TEMPLATE untuk elakkan sebarang kemungkinan buruk)

2) korang cari kod bawah ni.. tekan CTRL+F untuk mudahkan pencarian.. :)


.sidebar .widget {
atau


.main .widget {
3) pastu korang copy code bawah ni : 
-moz-border-radius:10px;
-webkit-border-radius:10px;
border-radius:10px;
border:4px solid #D41A1F;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px}


pastekan di bawah code  .sidebar .widget { yang korang cari tadi tau..


4) dah buat?? preview dulu.. jadi?? savelah.. 




Step seterusnye ni pulak untuk korang yang cari code  .sidebar .widget { dah lapan puluh ratus jam tapi tak jumpa jumpa.. hihi.. ikut ni ok..

1) copy code bawah ni.. 
.sidebar .widget{-moz-border-radius:10px;-webkit-border-radius:10px;border-radius:10px;border:4px solid #D41A1F;margin:0 -5px 1.5em -5px;padding:0px 7px 10px 7px}


 2) pergi kat DASHBOARD > DESIGN>TEMPLATE DESIGNER >ADVANCED> ADD CSS ..
dan paste code yang korang copy atas ni kat situ.. boleh??


*code warna merah tu korang boleh tukar ikut suka korang.. tengok sini..
* code warna hijau tu boleh tukar denagan yang bawah ni..


  1. solid
  2. double
  3. groove
  4. dotted
  5. dashed
  6. inset
  7. outset
  8. ridge
  9. hidden
*warna biru ketebalan border korang.. lagi besar nombor.. lgi besar border korang..
*nak tukar bentuk border ?? tengok sini..


dah siap?? preview dan save.. :)

7 comments:

Cik Khayra said...

Slm sys..
npew sy buat tak jadi pown..

miss said...

slm.
saya punya dah menjadi. thanks. :D

AdiaLuze said...

Assalammualaikum ...

Mekasih bebanyak ye dik :)

Ismir Faris said...

thanks bebanyak,saya buat mnjadi...sngat mudah skali...

Moony Aziz Ahiron said...

TQsm dear.. simple and senang difahami.. it works.. :)

cik sweety said...

sy buat jadi.. tq sis. ^_^

cik maimun said...

saya dah buatttttt !!! Yayyyy!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...